Take a fresh look at your lifestyle.

Jak zavařit kozí rohy

Během července, srpna a září dozrávají kozí rohy – druh paprik, který většina z nás zná jako naložený produkt (koupíme téměř v každém obchodě). Kozí rohy neboli beraní rohy nejlépe chutnají jako doplněk k pečenému masu, grilované klobásce, k nakládaným sýrům, nakrájené do pikantních směsí či na pizzu. Pokud jste až donedávna naložené kozí rohy kupovali v obchodě, zkuste si pro změnu zavařit své vlastní, domácí kozí rohy. Jsou opravdu fantastické. Uvidíte, že se za obsahem otevřené sklenice jen zapráší.

Zavařené kozí rohy – pochoutka pro labužníky

Štíhlý, dlouhý a pokroucený druh paprik – kozí rohy – může na někoho na první pohled působit nevábně. Labužníci však vědí, že se jedná o naprosto dokonalou lahůdku. Kozí rohy jsou určeny zejména na zavařování celých plodů bez odstraňování semen. Jejich zelená barva se dozráváním mění na červenou. Kozí rohy můžete zavařovat jak zelené, tak načervenalé i červené. Všechny tři barvy ve sklenici – úžasná pastva pro oči.

Jak zavařit kozí rohy

Ingredience:

na 1,5 kg beraních rohů (zhruba 70 kusů):

2 l vody, 1 l octa, 150 g třtinového cukru, 70 g soli, 25 malých tabletek umělého sladidla do kávy (můžete použít i sladidlo ze stévie, dostanete ho například v drogerii DM, celý černý pepř, hořčičná semínka, bobkový list, olivový  olej,

cca 7 sklenic na zavařování 700 ml (nejlépe s velkým otvorem)

Postup:

  • Nejdřív si připravte nálev z vody cukru soli a octa. Všechny komponenty svařte a na závěr vhoďte umělé sladidlo (sacharin, stévii či jiné…).  
  • Do každé sterilní sklenice přidejte pět kuliček pepře, jednu čajovou lžičku hořčičného semínka, bobkový list a jednu čajovou lžičku olivového oleje.
  • Sklenice naplňte kozími rohy – snažte se je do sklenic natěsnat jeden pěkně vedle druhého, klidně je nechte, ať se kroutí.
  • Zalijte připraveným nálevem, sklenice pořádně uzavřete a dejte sterilovat 30 minut na 85 až 95 stupňů Celsia.

Výsledek? 7 sklenic vynikajících zavařených kozích rohů.

Jak zavařit kozí rohy – italský recept

Tento recept mám od své kamarádky, která se provdala do Itálie. Jedná se o vynikající lahůdku, kterou se vyplatí zavařovat do malých skleniček (skleničky od oliv, hořčice, zavináčů a podobně). Tyto zavařené kozí rohy je možno použít jako přílohu k různě připravovaným masům, na ochucení salátů, k sýru nebo jen tak a na chleba s máslem, obložený chlebíček či jednohubku. Jak na ně?

Ingredience:

kozí rohy, vinný ocet, sůl, česnek (na 2 kg rohů cca 5 stroužků česneku), oregáno, tymián, bazalka, olivový olej

Postup:

  • Kozí rohy různých barev umyjte a nakrájejte. Krájejte od špičky na prstence v tloušťce zhruba 3 – 4 mm.
  • Až narazíte na semínka, papričku nařízněte, semínka odstraťe a kozí roh dokrájejte.
  • Mírně osolený vinný ocet přiveďte k varu a nakrájené papričky v něm povařte (maximálně 3 minuty).
  • Kozí rohy vyjměte a na sítku nechte dobře okapat.
  • Papričky rozložte na dřevěnou desku a nechejte je 24 hodin prosychat.
  • Po 24 hodinách vložte kozí rohy do vhodné misky, přidejte česnek, oregáno, tymián, bazalku a trošku olivového oleje.
  • Vše dobře promíchejte a naplňte do malých zavařovacích skleniček.
  • Papričky ve sklenicích zalijte až povrch olivovým olejem.
  • Nechte odležet do druhého dne, a pak podle potřeby doplňte olej.
  • Teprve teď kozí rohy steriluje při 80 stupních celsia 15 minut.

Budete-li vyrábět pouze 2 až 3 skleničky, nemusíte kozí rohy sterilovat. Stačí je uložit do ledničky, kde vám vydrží i dva měsíce!

Pokud se vám bude zdát, že jsou kozí rohy málo pálivé, přidejte k nim pár feferonek.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.