Take a fresh look at your lifestyle.

Jak uchovat (uskladnit) česnek

Česnek má své místo téměř v každé domácnosti. Kromě toho, že je výborným doplňkem do pokrmů, slouží také jako přírodní antiseptikum. Před nedávnem jsme vám přinesli několik tipů k tomu, jak si vypěstovat vlastní česnek. Nyní si přečtete, jak správně již usušený česnek uchovávat, aby vám dlouho vydržel.

Suché místo základem

Ať už si česnek pěstujete sami, nebo potřebujete vědět, jak uchovávat ten kupovaný, základ je společný. A tím je suché, temné a chladné místo. Může to být kdekoli v bytě, domě, ve stodole, sklepě, ale také klidně na balkoně či na verandě. Česnek snese i teploty lehce pod nulou. Jednotlivé palice uložíme do přepravek nebo bedýnek a čas od času překontrolujeme, zda neplesniví nebo nehnijí.

Síta s pískem

Palice česneku se také dají uchovávat na sítech. Ta musí být velmi jemná. Na nich je nasypán hrubý písek. Síta s pískem se ukládají na chladné suché místo a na ně položíme jednotlivé palice česneku. Musí být dokonale usušené a zbavené natí.

Jak uchovat česnek – několik tipů

Existuje mnoho různých osvědčených receptů, jak uchovávat česnek doma, a to nejen v běžné podobě palic nebo svázaný do copů. Můžete se inspirovat.

V soli

Česnek prolisujte, smíchejte se solí a nandejte do sklenic nebo krabiček. Uchovávat můžete takto vzniklou směs i v lednici. Na 1 kg česneku se používá 250-300g soli. Takto zakonzervovaný česnek může měnit barvu.

V oleji

Česnek oloupejte a jednotlivé stroužky uložte do malých skleniček. Zasypte solí (můžete přidat i pepř, bobkový list nebo tymián) a zalijte olejem tak, aby stroužky převyšoval alespoň o 2 cm cm. Sklenice překryjte utěrkou a uložte alespoň na týden na suché místo. Vydrží i několik měsíců.

V sádle

Dalším způsobem, jak uchovávat doma česnek, je naložit ho do sádla. Na 500 g česneku je potřeba 250g sádla a 250 g soli. Česnek opět na lisu prolisujte a uložte do sklenic. Zalijte částečně vychladlým sádlem, zavíčkujte a uložte na chladné místo. Takto vydrží i dva roky. Může zhnědnout nebo zezelenat, není to na závadu.

V mrazáku

Jestliže jste si zakoupili nebo vypěstovali větší množství česneku, než v dohledné době spotřebujete a obáváte se jeho poškození, dejte ho do mrazáku. Ale samozřejmě ne jen tak. Česnek oloupejte a naložte alespoň na hodinu do vlažné vody. Potom rozdělte na jednotlivé stroužky a nechte vyschnout. Následně vložte několik stroužků do mikrotenového sáčku a uložte do mrazáku. Při použití se nenechává rozmrazit, používá se ihned.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.