Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit papriky

Paprika je zelenina s velkým Z. Charakterizuje ji nepřeberné množství barev, tvarů i chutí. Pro vysoký obsah vitamínů, minerálů a dalších látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví, by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Ostatně, paprika je v kuchyni prakticky nenahraditelná – ať už sladká, či pálivá, čerstvá, či sušená, kusová či mletá. My se v dnešním článku zaměříme na papriku sušenou, tedy na to, jak sušit papriku.

Proč konzumovat papriku?

  • Třeba pro vysoký obsah vitamínu C. Již 100g papriky pokryje denní potřebu vitamínu C. Je tedy mnohem bohatší zdrojem tohoto vitamínu než třeba pomeranč.
  • Paprika je obrovskou zásobou karotenoidů. Například Lykopen, obsažený v červené paprice, se vyznačuje silnými antioxidačními účinky. Výzkumy ukazují, že tato látka má i silné protinádorové účinky.

  • Zanedbatelný není ani obsah rutinu, který zpevňuje stěny cév a chrání je před předčasným kornatěním. Flavonoidy a mají rovněž antioxidační účinek, vyznačují se i účinkem protizánětlivým a protivirovým.
  • Obsah četných minerálních látek (vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan a měď) rovněž není zanedbatelný.
  • Příznivý zdravotní dopad u pálivých paprik a mají přítomné capsaicinoidy.

Jak sušit papriky

Sušené paprikové porce

Připravte si na zimu rovnou sušené paprikové porce. Použít můžete červené, žluté i zelené papriky.

  • Plody nejprve dobře omyjte a očistěte.
  • Zbavte je semínek a nakrájejte na menší kousky.
  • Následně povařte krátce v horké vodě – přibližně dvě až tři minuty.
  • Papriku vyjměte a na sítu nechte okapat.
  • Okapané papriky rozložte na plech vyložený bílým papírem na pečení a dosušte pomalu v předehřáté troubě na  50 °C. (Při sušení nezapomeňte nechat pootevřená dvířka, aby mohla unikat vodní pára).
  • Sušící se papriku čas od času obraťte.
  • Usušenou papriku uložte do sklenic nebo nádob, které se dají dobře uzavřít.

Před použitím nechte papriku chvíli nabobtnat ve vodě, případně ji můžete do připravovaného jídla během vaření přidávat přímo v sušené podobě.

Sušení pálivých paprik a papriček

Na sušení se nejlépe hodí tenkostěnné odrůdy pálivých papriček. Ty se pak suší volně. Na sušení můžete použít i mírně povadlé plody paprik, neboť v tomto případě částečné znehodnocení zeleniny pro ztrátu vody není na překážku.

  • Celé plody uvažte na tenký provázek a zavěste na vzdušném stinném místě.

  • Tento proces sušení trvá jeden až dva měsíce.

Jídlo pak můžete ochucovat proužky, které odstřihněte z dobře uskladněných celých sušených paprik.

Příprava klasické červené mleté papriky

Pro přípravu klasické červené mleté papriky budete potřebovat vyzrálou kořeninovou papriku.

  • Nakrájejte proužky čisté, semen zbavené dužiny papriky.
  • Papriku sušte asi týden na slunci, dosušte v horkovzdušné troubě při teplotě 65 °C (cca 3 hodiny).
  • Dobře usušenou papriku umelte na mlýnku nebo roztlučte v hmoždíři na prášek a následně prosijte přes sítko.

Velmi důležité je mletou papriku umístit do kvalitní uzavíratelné nádoby. Jinak může časem dojít k barevnému i chuťové znehodnocení.

Paprika je tedy zdrojem vitamínů, které chrání organismus před onkologickými onemocněními i chorobami srdce. Jako zelenina s výraznou chutí se stala významným ochucovadlem jídel – ať už v čerstvém stavu, nebo sušená. Abychom z ní mohli profitovat i během zimních měsíců, je právě sušení ideálním zpracováním paprik.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.