Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit mátu

Kdo by neznal vůní máty! Je naprosto nezaměnitelná, stejně jako chuť  této bylinky – nasládlá a svěží, chladivá a přitom zahřívající. Máta dokáže svou osvěžující chutí oživit různé ovocné a mléčné koktejly, zmrzlinu i sorbety. Hodí se do zapečených sýrů i do těstovin. A co teprve takové tvarohové pomazánky nebo zálivka na salát! Pokud nejste příznivci bylinek, i tak mátu budete určitě znát. Vyrábí se z ní totiž mentolky –  mentolové bonbóny, je součástí mnoha zubních past. Každý, kdo má problémy s trávením, koho trápí nadýmání, žaludeční nebo žlučníkové problémy, měl by sáhnout po čerstvé nebo sušené mátě. Pomůže vám i při nachlazení. Jak sušit mátu?

Pár slov o mátě

Máta peprná (Mentha piperita) patří mezi nejrozšířenější a nejznámější pěstované bylinky z čeledi hluchavkovitých. Ve volné přírodě se s mátou příliš často nesetkáte. Můžete si ji ale vypěstovat doma, třeba v květináči, nebo ji vysázet na zahradu. Na záhonu se můžete dočkat máty vysoké až půl metru. Zkuste si ale sehnat sazeničky, protože semena se málokdy dobře chytnou. Mátu je možno sázet na jaře i na podzim, nejlépe na místo chráněné před větrem a ostrým sluncem. Budete-li se o ni dobře starat, zejména ji pravidelně zalévat, vydrží vám na stanovišti klidně i 5 let a vy tak budete mít příležitost si tuto bylinku na zimu vždy na sušit.

Sběr máty

Sbírejte pouze mladé a zdravé vrcholy máty, dlouhé maximálně 30 cm. I když mnohá literatura uvádí, že máta se má sklízet před rozkvětem, určitě neprohloupíte, pokud ji budete sklízet v plném květu. Vždy tak však konejte za slunečného dne, nejlépe někdy kolem poledne. Právě v tom čase obsahuje máta nejvíce vonných silic. Dejte pozor, abyste při sklizni nepomačkali nebo jinak nepoškodili listy máty. Mohly by zčernat. Mátu sklízejte pomocí zahradních nůžek.

Sušení máty a bylin obecně

Nejdůležitější a nejjednodušší způsob uskladnění a konzervace bylinek obecně, tedy i máty, je sušení. Při správném sušení se účinné látky neztrácejí, nebo jsou jejich ztráty jen minimální. V sušených bylinách je navíc mnohem vyšší obsah účinných látek než v čerstvých s toutéž hmotností.

Avšak pozor! Nevhodným sušením a uskladněním můžete mátu (a  další bylinky) výrazně znehodnotit a poškodit. Ztratit může nejen barvu, vůni a konzistenci, ale také účinné látky, které jsou zdrojem jejích léčivých účinků. Proto je důležité dbát na správné zpracování nasbírané máty.

  • Před sušením mátu přeberte, odstraňte odumřelé a poškozené části, tlusté stonky a pod.
  • Mátu sušte rozloženou na čistém a prodyšném podkladu, např. v mělkém košíku, ideální je vyrobit si sušící síta.
  • Mátu můžete sušit také svázanou v menších svazcích a zavěšenou v suchém prostředí s dobrým přístupem čerstvého vzduchu.
  • Mátu nesušte na přímém slunci.
  • Během sušení mátu chraňte před prachem, kouřem nebo výpary.
  • Pokud nemáte jinou možnost, než mátu uložit v silnější vrstvě, opatrně ji převracejte, aby nezplesnivěla.

Délka sušení závisí na teplotě a vlhkosti vzduchu a také na jeho proudění v místnosti. Dobře usušená máta je křehká, snadno se drtí prsty a obvykle si zachová svou původní barvu a vůni. Po usušení mátu dobře uzavřete ve vhodné nádobě (nejlépe skleněné) a uschovejte na suchém a tmavém místě.

Mátu neskladujte více než rok. Její kulinářské i léčivé účinky se časem ztrácejí. Proto si raději každý rok nasušte novou.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.