Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit houby v troubě

Když je houbařská sezóna v plném proudu, jen málokdo odolá, aby si také nějaký ten košík nenasbíral. Aby bylo možné nasbírané houby použít například jako přísadu do štědrovečerní zelňačky, je třeba umět je správně usušit. Způsobů, jak to udělat, je vícero. My si dnes povíme, jak sušit houby v troubě.

Proč sušit houby

Sušené houby jsou oblíbenou přísadou mnohých jídel. Vyznačují se charakteristickou vůní a vynikající chutí. I proto je sušení hub nejrozšířenějším způsobem jejich zpracování. Sušení hub je zároveň způsobem prastarým, ne-li nejstarším způsobem jejich uchování. Věřili byste tomu, že sušené houby prý kdysi museli poddaní odevzdávat panstvu jako „desátek“?

Z toho plyne, že sušené houby odpradávna chutnaly všem bez rozdílu – chudým i bohatým.

Čištění a krájení hub určených k sušení

Bývaly doby, kdy při bohaté houbařské sezoně voněl sušícími se houbami celý dům. Nikdy se však k sušení nepoužívaly všechny houby, které se dostaly do košíku. Nejlepší jsou totiž k sušení houby hřibovité.

Již při vlastním sběru je dobré houby namístě pečlivě očistit a červivé nebo plesnivé vyřadit. Jakmile houby přineseme z lesa domů, je třeba, aby prošli další mechanickou očistou. (Houby, které budou určené k sušení, nikdy neumývejte vodou! Jakmile je namočíte, už s nimi nic nesvedete.)

Jakmile houby projdou mechanickou očistou, je třeba je správně nakrájet – ideálně na plátky silné 2 až 4 mm. Snažte se, aby plátky byly přibližně stejně silné. Krájejte je podélně – s kloboukem i třeněm (nožkou) pospolu. Při krájení můžete znovu narazit na červivé houby. Ty samozřejmě pečlivě vyřaďte.

Sušení hub v troubě

Pokud jde o vlastní sušení hub, je třeba si uvědomit, že při tomto procesu se z nich odpaří 80 až 90 procent vody. O kolik procent se také sníží jejich hmotnost. Pokud byste si tedy chtěli doma uložit 1 kg sušených hub, musíte si nasbírat kolem 9 kg zdravých čerstvých hub.

Jak sušit houby v troubě – postup

Trouba musí zůstat pootevřená, aby mohla odcházet vodní pára!

  • Troubu předehřejte na 40 °C.
  • Na rošty, případně na plechy položte pečící papír. Na něj naskládejte v jedné vrstvě nakrájené houby.
  • Rošty a plechy s houbami umístěte do předehřáté trouby.
  • Přibližně po 120 minutách sušení zvyšte teplotu na 50–60 °C.
  • Ke konci sušení teplotu opět snižte na 40 °C.

Jak dlouho bude sušení hub probíhat, než budou opravdu suché (tedy budou křehké a budou šustit), se nedá dost dobře odhadnout. Záleží na druhů hub, které budete sušit, a také na velikosti kousků.

Jak sušené houby uskladnit?

Houby musí být opravdu dokonale usušené, jinak aby vám začaly plesnivět. Pokud houby úspěšně projdou procesem sušení, je třeba je uskladnit. Sušené houby můžete skladovat například ve vzduchotěsné skleněné nádobě. Díky tomu budou dobře chráněné před vlhkostí a udrží si své nezaměnitelné aroma. Jako ochranu před případnými škůdci se doporučuje do sklenic s houbami přidat i trošku pepře a bobkový list.

Pokud budou houby dostatečně a kvalitně usušené, při správném uskladnění vydrží i několik let.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.