Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit bazalku

Pokud jde o skladování a konzervaci bylinek, existuje mnoho různých způsobů, jak to provádět. Nejznámější je sušení, zamrazování, nakládání do alkoholu, oleje … Velmi oblíbené je sušení bylinek. Zejména, pokud si člověk pěstuje vlastní bylinky, případně je vlastnoručně sbírá v přírodě, mělo by sušení bylinek patřit k jeho základním dovednostem. Existují rostliny, u nichž sušení zvýší jejich aroma. Na druhé straně existují byliny, které sušením o vůni tak trochu přicházejí.

  • K těm prvním, které se sušením rozvoní, patří například majoránka, šalvěj, rozmarýn, tymián nebo dobromysl.
  • K těm, kterým sušení (co se uchování aroma týká) zas tak moc neprospívá, patří například meduňka, máta a také bazalka, o které, speciálně o jejím sušení, dnes bude řeč.

Jak tedy sušit bazalku?

Obecné zásady sušení bylinek

Kde sušit?

Když už se rozhodnete sušit bylinky, nikdy to nedělejte na slunci. Vždy na sušení vyberte tmavé, suché, teplé a dobře větrané místo.

  • Bylinky můžete sušit v několikapatrových závěsných sítích určených k sušení bylin nebo hub.
  • Bylinky můžete sušit rozložené v tenké vrstvě na čistém balicím papíru (nikdy nepoužívejte noviny!!).
  • Většinu bylinek lze svázat do svazečků a zavěsit na šňůru. (Chybu uděláte, pokud se rozhodnete sušit bylinky zavěšené ve svazečcích v kuchyni. V kuchyni je na ně totiž příliš vlhko!)

Pokud jde o teplotu, při které byste měli bylinky sušit, měla by se pohybovat maximálně mezi 30 až 45 °C.

Jak sušit?

  • O bylinkách platí dvojnásob, že čím rychleji je usušíte, tím více budou vonět.
  • Ztrátě barvy a chuti zase zabráníte, když je při sušení budete chránit před světlem.
  • Kromě suchého prostředí je dobré sušícím se bylinkám zajistit i dostatečné proudění vzduchu. Uschnou rychleji a nebudou plesnivět.
  • Bylinky není dobré před sušením umývat. Pokud je chcete zbavit prachu či případného hmyzu, trpělivě a pečlivě je „vyprašte“.
  • Sušení bylinek urychlíte jejich pravidelným obracením.

Jak poznáte, že jsou bylinky doopravdy usušené?

Stonky se budou lámat, listy kroutit a všechno dohromady bude pěkně šustit.

Pár slov o bazalce

Bazalka je voňavá, dokáže vyléčit mnohé neduhy, které trápí člověka, a v kuchyni ji ocení každý správný gurmán …

Bazalka je jednoletá bylina, která se využívá jako koření i lék. (Dokonce pro svou údajnou moc zachovat lásku ji kdysi vdavekchtivé dívky posílaly mládencům.)

  • Bazalka zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost žaludku a ledvin, uklidňuje nervy.
  • Čerstvé lístky bazalky jsou ideální do zeleninových salátů a omáček, neměla by chybět v pizze a těstovinách.
  • Sušenou bazalku lze přidávat do dušených ryb, pečených a dušených hub, sýrových salátů, do zeleninových polévek a do jídel z fazolí i ze zvěřiny.
  • V kombinaci s vybranými bylinkami slouží k přípravě bylinkového másla.

Jak sušit bazalku – netradičně a rychle

Bazalku nejrychleji usušíte v mikrovlnné troubě:

  • Šálek čerstvých lístků bazalky rozložte na bílý porcelánový talíř a vložte do mikrovlnné trouby.
  • Nezakrytou bazalku sušte 1,5 až 2 minuty, dokud nebude na dotek suchá. (Po půlminutě vždy sušení přerušte a bazalku promíchejte.)
  • Po usušení nechte bazalku vychladnout, nasypte do sklenice  nebo plastové nádoby se šroubovacím víčkem a uskladněte na suchém, tmavém a chladném místě.

K sušení bazalky můžete samozřejmě použít i některý z výše uvedených způsobů (viz Obecné zásady sušení bylinek).

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.