Grilování a uzení masa si mnoho lidí oblíbilo. Sejít se s přáteli na zahradě, otevřít si dobré pití a užít si krásného víkendu s dobrým jídlem, to je příjemné využití volného času. Gril i udírnu si můžete vybrat z nejrůznějších velikostí, tvarů i funkčnosti. Ale také si udírnu můžete postavit sami. Není to těžké a zručnější kutil to zvládne sám. Podívejte se, jak postavit udírnu.

Výběr místa

Jak vybírat to správné místo na zahradě pro vaši udírnu? Přemýšlejte nad tím, kam půjde kouř. Nesmí obtěžovat nikoho ze sousedů. Takže uvažujte, aby nesměřoval sousedům do oken domů nebo na zahradu. Zároveň si uvědomte, že okolo udírny musíte mít dostatek prostoru pro obsluhu a přikládání dřeva.

Stavíme udírnu

Udírnu tvoří kouřovod, ohniště, udící skříň a komín. Je vhodné při stavbě udírny využít nákresů, kterých je plný internet. Jakmile máte místo vybrané a prostudovaný nákres, můžete začít kopat základy. Měly by být hluboké alespoň 80 cm. Základy vybetonujte a nechte důkladně vyschnout.

Stavba ohniště

Ohniště je nutné vybudovat alespoň dva metry daleko od samotné udící komory. Musí být uzavřené, jinak by nebylo možné regulovat teplotu. Jak vytvořit bezpečné ohniště? Základem jsou obvykle kvalitní cihly, vnitřek je dobré vyzdít cihlami šamotovými. Ohniště musí mít také kvalitní dvířka, na jejich pořízení určitě nešetřete. Musí být schopna regulovat teplotu vzduchu.

Kouřovod

Kouřovod postavíte z jakékoli nehořlavé trubky, případně ho vyzděte z cihel. Jeho průměr by měl být přibližně 20cm. Je možné ho koupit stejně jako kouřovod ke kamnům. Z ohniště musí kouř přirozeně kouřovodem stoupat do skříně udírny. Proto je nutné, aby měl kouřovod sklon.

Skříň udírny

To, jak velká bude skříň udírny, záleží na vás. Proto přemýšlejte, co všechno budete chtít v udírně dělat. Jako materiál se nejčastěji používá plech, cihly nebo dřevo. Je možné využít i nějakou již nepoužívanou skříň, kterou máte doma. Udící komora musí být vyšší než ohniště.

Nad vývodem kouřovodu je vhodné udělat mřížku. Ta bude rozptylovat přicházející kouř po celé udírně a nestane se vám tak, že nějaké maso nebude hotové a jiné připálené. Uvnitř udírny nainstalujte háčky nebo jiný systém, na který budete upevňovat maso. Dovnitř udírny je také vhodné vložit teploměr.

Komín

Komín slouží k odvodu kouře z udící komory. Proto na něj nesmíte zapomenout. Stejně jako u kouřovodu ho můžete vyrobit z jakékoli nehořlavé trubky, případně kupte ten ke kamnům. Vhodné je opatřit komín záklopkou, můžete díky tomu regulovat obsah kouře ve skříni.

Než začnete udit

Udírna stojí, a vy už se jistě těšíte na první vlastní maso. Než přistoupíte k vlastnímu uzení, je potřeba udírnu nechat pořádně vyschnout a přibližně jeden den ji pustit „naprázdno. Kouř se dostane do všech spár skříně. Zjistíte tím také, zda udírna nemá nějakou technickou závadu. Pokud je vše v pořádku, můžete se pustit do vlastního uzení.