Take a fresh look at your lifestyle.

Jak ozdobit obložené chlebíčky

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké jídlo je pro českou kuchyni tím nejtypičtějším? Většinu z vás asi napadne vepřo, knedlo, zelo, svíčková nebo vánoční smažený kapr s bramborovým salátem. (Právě na posledně jmenovaném si budeme zanedlouho pochutnávat.) Na špičce oblíbenosti se drží ještě dvě klasické omáčky – rajská a koprová. Zapomenout nemůžeme ani na bramboračku a bramborák. Avšak opravdovým českým unikátem, který naši zemi proslavil i daleko za hranicemi, je zdánlivě obyčejný obložený chlebíček. V loňském roce oslavil 100. narozeniny. Poprvé ho totiž v roce 1916 nabídl svým zákazníkům vyhlášený pražský lahůdkář Jan Paukert.

Obložený chlebíček – český fenomén

Obložené chlebíčky mají sice po celé planetě řadu příbuzných – v pravé, nefalšované podobě je však neochutnáte nikde jinde než u nás. Ještě tak maximálně na Slovensku. Když kdysi Vlasta Burian pořádal své oblíbené chlebíčkové párty, on ani jeho hosté netušili, že do české gastronomie vstoupil fenomén. Pražští lahůdkář i se začali předhánět v tom, čím by své večky obložili. K nejpopulárnějším tehdy patřily ty 

  • s husími játry,
  • uzeným úhořem,
  • sardelkami,
  • kapary,
  • lanýži,
  • uzeným jazykem.

Vyhlášený byl humrový chlebíček. Ten pravý, z humrových klepítek, už ale na pultech zřejmě neuvidíte. Jeho cena by se nyní totiž pohybovala kolem 160 Kč. Za tuto cenu by už ale chlebíček pravděpodobně pro nikoho nebyl atraktivní.

Jak ozdobit obložené chlebíčky

Díky nepřebernému množství uzenin, sýrů, salátů, pomazánek a paštik může mít dnes obložený chlebíček spoustu podob. Dodnes se na něj většinou dávají ty nejvybranější delikatesy, které by měly být samozřejmě také dokonale naaranžované. A který chlebíček u nás vede? Pořád ten první, tradičníse šunkou, bramborovým salátem, vejcem a majonézou. V závěsu za tímto obloženým chlebíčkem se drží obložené chlebíčky s dušenou šunkou na bramborovém salátu, roastbeefem, šunkou od kosti na bramborovém salátu a s marinovaným lososem.

V posledních letech zažívá chlebíček opět renesanci

A tak vedle klasiky dnes objevíte i dříve nemyslitelné kombinace zeleniny včetně grilované. Slepé pokusy, jako například naskládat na veku sushi, však raději nezkoušejte. Pravděpodobně byste u svých hostů neuspěli. Vždy se totiž ukáže, že nejoblíbenější zůstává pravá česká klasika. A jaká jsou tedy nepsaná pravidla, která byste měli dodržet, aby byl váš obložený chlebíček opravdu mňamózní a delikatesní, aby lahodil vašim chuťovým pohárkům?

  • Na chlebíček s bramborovým salátem patří šunka, šunkový salám či debrecinka.
  • Na veku namazanou máslem nebo creme fraiche patří uherák či poličan.

Chlebíček můžete dozdobit vajíčkemcitronem, hlávkovým salátem, cibulkou, rajčetem, okurkou a podobně.

Zdravý obložený chlebíček – recept

Pokud trváte na tom, že byste rádi uměli připravit neotřelý a zdravý obložený chlebíček, vyzkoušejte ten, jehož základem bude pyré z červené řepy a kozí sýr.

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

2 malé vařené červené řepy, jeden malý vařený brambor, 2 lžíce olivového oleje, půlku citronu, muškátový oříšek, sůl, celozrnnou veku nebo celozrnný chléb, 100 g čerstvého kozího sýra, výhonky červené řepy, pistáciové oříšky
  • Z pokrájené červené řepy, vařeného bramboru, olivového oleje a citronové šťávy a mixujte hladký krém.
  • Namažte krém na plátky veky nebo chleba.
  • Navrch nastrouhejte muškátový oříšek, rozložte kousky kozího sýra, výhonky červené řepy a pistáciové oříšky.

Bez chlebíčků si dnes neumíme představit žádnou rodinnou oslavu a slavnostní akci. Bez ohledu na tom, kam se bude současná gastronomie ubírat, náš klasický český obložený chlebíček si bude stále žít svým vlastním životem. Nechme se tedy překvapit, zda přežije i dalších 100 let.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.