Take a fresh look at your lifestyle.

Jak naložit krouhané zelí

Proč je dobré jíst nakládané zelí? Protože je to naprosto dokonalá potravina, navíc doslova nabitá zdravou energií. Pro současné zimní plískanice, kdy na nás útočí chřipky, virózy, rýmy, kašle a další respirační choroby, je pravidelná konzumace nakládaného zelí tou nejlepší variantou, jak se jim vyhnout.

Prospěšnost konzumace nakládaného zelí

Nakládané zelí je ideálním dodavatelem vitamínu C – pro tělo nezbytného a silného antioxidantu, který upevňuje naši imunitu. Věděli jste například, že až sedmdesát procent imunitního systému sídlí ve střevech? A pokud právě tam nemáte vyrovnanou mikroflóru, bude se vás chytat všechno, co kolem vás kdo naprská. Pokud chcete mít ve střevech pořádek, je to právě nakládané (kysané) zelí, které vám pořádek ve střevech udělá.

Kromě vitamínu C obsahuje nakládané zelí také vysoké procento vitamínu Aantioxidantu, který dokáže tělo zbavovat volných radikálů, nebezpečných vedlejších produktů buněčného metabolismu. Áčko je samozřejmě také velmi dobré na oči – to, abyste lépe viděli. Ženy bude určitě zajímat, že vitamín A rovněž prokazatelně zpomaluje tvorbu vrásek.

Nakládané zelí má i ověřené protizánětlivé účinky. Díky vysokému obsahu draslíku, vápníku, hořčíku a železa dodá vašemu tělu i potřebnou sílu. Ideální je konzumovat nakládané zelí v syrovém stavu. Tepelnou úpravou řadu svých výhod ztrácí.

A tak po vzoru svých babiček krouhejte, šlapejte a nakládejte. Babičky dobře věděly, proč to dělají. Poslední dobou se výroba domácího nakládaného zelí zase hezky rozmáhá. Existují snad tisíce tipů a receptů, jak na to. Lékaři, výživoví poradci i obyčejní milovníci zelí tvrdí že stačí jedna až dvě lžíce denně, abyste posílili svou imunitu a pravidelně tělo detoxikovali. Nehledě k tomu (když pomineme všechny zdravotní benefity), je nakládané zelí opravdu dobré. Čas od času nezaškodí doplnit nakládané zelí dobrou jitrnicí, jelítkem nebo bůčkem.

Jak naložit krouhané zelí

Nakládané zelí dnes bez problémů dostanete koupit v každém supermarketu. Když si však dobře přečtete, co se o tomto zelí píše, zjistíte, že bylo většinou ošetřeno sterilací. Pokud chcete, aby vaše nakládané zelí bylo opravdu zdravé, plné vitamínů a hodných bakterií (probiotik), naložte si ho doma sami. Naložit zelí není žádná věda, je však potřeba znát správný postup.

Budete potřebovat

větší hlávky zelí z podzimní sklizně, kamenný soudek, sůl (na 10 kg zelí 40 g soli), koření (kmín, hořčičné semínko, cibule, kopr – záleží na tom, s jakým kořením vám naložené zelí chutná nejvíce), zavařovací láhev

Postup

  • Hlávky zelí omyjte a zbavte poškozených listů.
  • Zelí nakrouhejte a postupně vkládejte do kamenného soudku (případně jiné nekovové nádoby, kterou máte k dispozici).
  • Vždy vložte jednu vrstvu, osolte, přidejte koření a rukama pořádně utlačte. Utlačování zelí nepodceňujte! Všechen vzduch musí pryč, aby se zelí nekazilo.
  • Postup opakujte do té doby, dokud nebude nádoba plná.
  • Celý obsah je potom třeba dobře zatížit zavařovací lahví naplněné vodou.
  • Nádobu umístěte na teplé místo a nechte přibližně šest týdnů kvasit.
  • Po šesti týdnech přemístěte nádobu do sklepa nebo jiné chladné místnosti, kde vám zelí (pokud ho nesníte) vydrží až do jara. Musí však být neustále potopeno ve vlastní šťávě.

Nakládané zelí můžete klidně i nabalíčkovat a zamrazit Je to ideální základ pro tepelnou úpravu. K přímé konzumaci se nehodí.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.