Take a fresh look at your lifestyle.

Hráškový krém z mraženého hrášku

Jaro je zatím v nedohlednu. Možná právě proto vám čas od času přijde chuť na něco lehkého, zeleného, prostě jarního. A protože na první lupení si budeme muset ještě dlouho počkat, co třeba nahradit čas od času hutnou zimní polévku lehkým krémem zelené barvy, navíc plným vitamínů. Řeč je o hráškovém krému z mraženého hrášku. Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme vařit!

O zeleném hrášku

Zelený hrášek má jemně nasládlou chuť. Kromě toho obsahuje kvalitní bílkoviny, draslík, hořčík, vlákninu, provitamín A a také lecitin. Právě posledně jmenovaný dělá dobře pleti, nervovému systému i játrům. A když přidáte pár zelených kuliček na talíř s těstovinami nebo rýži, okamžitě se jídlo začne tvářit vesele.

Z mraženého hrášku se však dá udělat i lehký krém. Nejlépe chutná s kapkou smetany. A protože je přirozeně sladký, patří k nejoblíbenějším dětským pokrmům. Pokud tedy máte problém s tím, jak do svých ratolestí dostat zeleninu (hlavně nenápadně!), zkuste právě hráškový krém z mraženého hrášku.

Než se pustíme do jeho přípravy, jedna malá, ale velmi důležitá poznámka. Hráškový krém se totálně liší od krému hrachového. Zatímco hráškový krém z čerstvého i mraženého hrášku vždy potěší svou svěží chutí a lehkostí, hrachový krém, takzvaná hrachovka, je značně sytý pokrm až s trojnásobným množstvím kalorií oproti svému zelenému bráškovi. Tak pozor na to!

Hráškový krém z mraženého hrášku

Ingredience

200 g másla, 100 g pórku, 60 g šalotky, 2 x 500 g mraženého hrášku  2 lžičky cukru, 2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 200 ml smetany, 200 ml mascarpone, pancetta, sůl

Postup

  • Dejte do hrnce máslo a rozpusťte ho.
  • Nakrájejte najemno šalotku a bílou část pórku a na rozehřátém másle je pěkně orestujte. Kostičky musí zůstat světlé, sklovité.
  • Přidejte hrášek a cukr. Cukr je důležitý pro zvýraznění chuti. Během restování totiž lehce zkaramelizuje a hráškový krém tak dostane ten pravý švih.
  • Připravený základ zalijte vývarem a nechte provařit. Ideálně 10 až 15 minut. Pokud byste vařili déle, krém by přišel o svou barvu a svěžest.
  • Přidejte smetanu a mascarpone a vše nalijte do mixéru.
  • Pokud chcete mít hráškový krém opravdu jemný, je dobré ho po rozmixování propasírovat jemným sítkem. Odstraníte tak veškeré zbytky slupek.
  • V případě potřeby hrášek dochuťte.
  • Aby byl hráškový krém opravdu nadýchaný a lehounký, před podáváním ho ještě znovu vyšlehejte s přídavkem kousku čerstvého másla a trochy studeného mléka. Právě to mu dodá onu nepopsatelnou lehkost.

K jemnému hráškovému krému z mraženého hrášku se velmi dobře hodí kousek pancetty – pikantní slaniny. Opečte ji pěkně dokřupava. Jemný hráškový krém slanina dobře doplní. Hráškový krém velmi dobře chutná také s vložkou z orestovaného ledového salátu, celého hrášku a rajčat. Salát restujte jen lehce, aby zůstal křupavý.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.