Take a fresh look at your lifestyle.

Domácí podmáslí

Pravé podmáslí je vzniká jako odpadní látka při výrobě másla. To nezní zrovna lákavě, viďte? Tento „odpad“ mírně nakyslé chuti však obsahuje velké množství hodnotných bílkovin, z nichž naše tělo dokáže zpracovat až 85 %. A také cenné přírodní vitamíny a minerální látky.
Protože máslo asi doma stloukat nebudete (i když při jeho momentální ceně v obchodech by ani to nebylo od věci), můžete si pro přípravu domácího podmáslí zvolit jinou, alternativní cestu. Může to být například

  • kysání mléka (kysané podmáslí);
  • míchání mléka s pravým podmáslím (šlehané podmáslí).

A pak je tu ještě jeden neobyčejně jednoduchý trik, jak proměnit obyčejné mléko v podmáslí – nechte se překvapit.

Proč konzumovat podmáslí

Mléko a podmáslí

Podmáslí obsahuje bílkoviny, které velmi významně přispívají k budování svalové hmoty. Jedná se opravdu o naprosto ideální potravinu pro všechny, kteří netrpí nějakou intolerancí na mléko a mléčné výrobky. Díky nízkému obsahu tuku (0,5 %) je podmáslí vhodné zařadit I do různých redukčních diet a programů.
Stejně jako mléko, obsahuje podmáslí velké množství vápníku, díky kterému jsou kosti tvrdé a zuby zdravé. Právě dostatek vápníku pomáhá předcházet osteoporóze.
Nezanedbatelný není ani obsah lecitinu (dvakrát větší obsah než v mléce), který dokáže udržovat v kondici mozek i nervy.
A pak je tu mléčný cukr – dodavatel energie s dlouhodobým efektem. Mléčný cukr podporuje trávení a vstřebávání důležitých minerálních látek – vápníku a hořčíku.
Podmáslí obsahuje také vitamin A, řadu vitamínů skupiny B, včetně thiaminu, riboflavinu, niacinu a kyseliny pantotenové. Podmáslí také obsahuje železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a celou řadu stopových prvků. Je možno ho konzumovat místo mléka a použít jako náhradu za mléko všude tam, kde chceme v receptech docílit nakyslou chuť.
Já osobně používám podmáslí třeba do palačinek, bramborové kaše, omáček nebo jako salátovou zálivku.

Jak vyrobit domácí podmáslí

Budete potřebovat

Výroba domácího podmáslí není vůbec komplikovaná. Potřebujete k tomu jen tři věci:

  1. malé množství kupovaného podmáslí (ujistěte se, že je kultivované),
  2. mléko,
  3. uzavíratelnou nádobu (nejlépe skleněnou).

Domácí podmáslí – postup

  • Do sklenice nalijte asi 100 ml kupovaného kultivovaného podmáslí.
  • Přilijte 1 l plnotučného mléka.
  • Důkladně promíchejte.
  • Uzavřete víčkem a nechte stát při pokojové teplotě.
  • Po 12 až 24 hodinách podmáslí zhoustne. (Doba zhoustnutí podmáslí závisí na teplotě místnosti.) Čím déle ho necháte odstát, tím bude hustší a lepší.
  • Když podmáslí dosáhne hustoty a chuti, jakých si přejete, uložte ho do ledničky.

Podmáslí můžete skladovat až po dobu jednoho měsíce. Když uvidíte, že je téměř zkonzumováno, celý tento postup zopakujte. Teď už můžete místo kupovaného podmáslí použít to vaše, domácí. (Nepoužívejte ho však donekonečna. Jednou za čas opět použijte kultivované podmáslí z obchodu.)

Slíbený trik: Jak proměnit obyčejné mléko na podmáslí během 5 minut

Vzhledem k tomu, že v celé naší rodině používáme podmáslí jako přísadu do každého těsta a prakticky všude, kde se dá; vzhledem k tomu, že u nás doma neznámé nic lepšího na zlepšení trávení, začali jsme připravovat domácí podmáslí z obyčejného mléka. Celý proces trvá 5 – 10 minut. Vyzkoušejte 🙂

Budete potřebovat

  • Jeden hrnek plnotučného mléka
  • Jednu lžíci citronové šťávy nebo obyčejného bílého octa

Postup

  • Do mléka smíchejte jednu lžíci octa nebo citronové šťávy.
  • Směs nechte 5 až 10 minut odstát při pokojové teplotě.
  • Jakmile mléko zhoustne a objeví se v něm malé hrudky – podmáslí je hotovo.

Nebude mít sice takovou konzistenci hustotu jako výše uvedené domácí podmáslí, ale co se chuti týče, bude k nerozeznání.

Falešné podmáslí můžete vyrobit také tak, že smícháte ¾ hrnku jogurtu (nebo smetany) a ¼ hrnku vody. Dobře rozmíchejte.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.