Take a fresh look at your lifestyle.

Dobré nanukové řezy – recept

Nanukovými řezy se internet jenom hemží. Existuje totiž spousta receptů, které jsou si sice podobné jako vejce vejci, ale nějakou tu odlišnost mezi nimi vždy najdete. Hospodyňky jsou totiž pyšné na to, když každý svůj kulinářský výtvor, tedy i nanukové řezy, upraví. Předkládám tedy 2 recepty na dobré nanukové řezy, jak jsme si je upravili k obrazu svému u nás doma. Je na vás, který z nich si vyberete. Možná je postupně vyzkoušíte oba dva. Pojďme na to.

Nanukové řezy – recept číslo 1

V tomto receptu vás určitě zaujme zajímavá kombinace tří chutí:

Chuť hořká – kakaová, chuť sladká – vanilková, chuť kyselá – citronová

Nanukové řezy – ingredience

Ingredience na korpus:

 

250 g polohrubé výběrové mouky (to je zhruba 7 lžic), 7 lžic krystalového cukru, 7 kusů vajec, 120 ml oleje, 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu, 4 lžíce teplé vody

Ingredience na náplň číslo 1

750 ml mléka, 6 lžic hladké mouky, 7 žloutků, 10 lžic krystalového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru Dr. Oetker

Ingredience na náplň číslo 2

7 bílků, 280 g krystalového cukru, šťáva z jednoho středně velkého citronu.

Nanukové řezy – postup

Korpus

  • U 7 ks vajec oddělte žloutky od bílků.
  • Bílky vyšlehejte s cukrem.
  • K vyšlehaným bílků postupně přidejte žloutky, vodu a šlehejte ještě přibližně 15 minut.
  • Do hmoty přimíchejte po lžících mouku.
  • V oleji rozpusťte kakao a přidejte ho do směsi.
  • Metličkou vše zlehka promíchejte.
  • Pečící formu o velikosti 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem, nalijte hmotu a pečte při teplotě 180 °C přibližně 20 minut.

Náplň číslo 1

  • Do mísy nalijte mléko, přidejte krystalový cukr, vanilkový cukr a žloutky. Vše dobře prošlehejte metličkou. Následně přeceďte, abyste odstranili případné hrudky.
  • Ze získané hmoty uvařte hustou kaši.
  • Hrnec postavte do studené vody a míchejte kaši tak dlouho, dokud nebude perfektně vychlazená.
  • Utřete máslo.
  • Vychlazenou kaši spojte s utřeným máslem a dobře vyšlehejte.

Náplň číslo 2

  • Bílky s cukrem a citrónovou šťávou šlehejte nad párou (tedy v hrnci s horkou vodou) přibližně 15 minut. V podstatě do té doby, dokud vám nevznikne hustá pěna.
  • Pěnu nechejte za občasného míchání vychladnout.

Nanukové řezy – plnění

  • Z korpusu stáhněte pečící papír.
  • Horní část korpusu pokapejte rumem.
  • Natřete náplň číslo 1.
  • Ozdobnou špičkou nastříkejte náplň číslo 2.

Na závěr nanukové řezy libovolně dozdobte – například kousky strouhané čokolády.

Nanukové řezy – recept číslo 2

Budete potřebovat

na těsto  

  • 6 kusů vajec,1 hrnek polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 1 šálek nutely, jednu kávovou lžičku kukuřičného škrobu, 4 polévkové lžíce krystalového cukru, 2 polévkové lžíce kakaového prášku, 2 polévkové lžíce másla, 1 šálek vody

na krém

  • 2  Pribináčky, 2 smetanové jogurty, 500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky

Postup

  • V kastrůlku povařte nugetu s vodou, cukrem, kakaem a máslem. Zahustěte troškou solamylu. Vznikne vám něco jako řidší pudink.
  • Rozvařenou nugetu nechte vychladnout.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Přihoďte žloutky a zašlehejte je do sněhu.
  • Přidejte mouku s kypřícím práškem a pořádně, ale opatrně, promíchejte.
  • Přilijte nugátový krém a znovu řádně promíchejte.
  • Polovinu těsta vylijte na plech na pečící papír.
  • Těsto dejte péct přibližně na 12 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
  • Stejně upečte i druhé těsto.
  • Oba upečené pláty nechte vychladnout.
  • Mezitím si vyšlehejte šlehačku se ztužovačem, přišlehejte pribináčky a jogurt.
  • Hmotu navršte na jeden plát, rovnoměrně rozetřete a přiložte druhý upečený plát.
  • Okraje seřízněte.
  • Nanukový koláč nechte ztuhnout vcelku v lednici, teprve potom ho nakrájejte.

Pokud dáte polovinu řezů zamrazit, budete mít opravdové zmrzlinové nanukové řezy.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.