Take a fresh look at your lifestyle.

Co se zbylou bramborovou kaší

Když jsem byla malá, bramborovou kaši jsem nadevše milovala. Moje děti a vnuci lásku k bramborové kaši zdědili také, a tak ji občas dělávám i já – stejně, jako moje máma kdysi nám. Nic totiž člověka nepotěší víc, než domácí stolovníci, které s chutí baští doma navařené jídlo.

Bramborová kaše, podobně jako jiné přílohy, se však občas chová záludně – sem tam totiž zbude. A tak je fajn mít po ruce recepty, ve kterých se dá chutně a rychle spotřebovat.

Tajemství dobré bramborové kaše

  • Správný výběr brambor – sáhněte po univerzálním varném typu „B“, které lze použít prakticky na všechno. Ještě lépe uděláte, když v případě bramborové kaše zvolíte varný typ „C“ – rozsypávající se brambory, které se dají využít mimo jiné i při přípravě bramborového těsta.
  • Správná teplota mléka – kaše se sice dá připravit i s vodou, s mlékem je však mnohem lahodnější a krémovější. Nejlahodnější výsledek však dosáhnete tehdy, když mléko pro přípravu kaše zahřejete.
  • Správný výběr kuchyňských pomůcek – nejlepší volbou je použití klasického kuchyňského šlehače se šlehacími metlami.

“Stará” kaše ztrácí na chuti

Jedno však ani ta nejlepší bramborová kaše nedokáže – chutnat stejně skvěle i druhý den. Čím déle kaše stojí, tím více se vzdaluje své původní čerstvé chuti.

Pokud vám tedy nějaká ta kaše zbude, raději ji recykluje v jiných jídlech. To, co kaši ubere na lahodnosti čas, jí dodáte v podobě nových surovin a jiné tepelné úpravě. Pokud se vám podaří vnést do jídla i trochu čerstvých surovin a vitamínů, můžete být spokojeni.

Symfonie chutí na talíři díky dvoudenní (vícedenní) kaši? Opravdu je to možné

Špenátové košíčky ze zbylé bramborové kaše

Ingredience

3 hrnky bramborové kaše, 2 vejce, 1 balíček mraženého špenátu, 1 lžička soli, 1 lžička česnekového prášku, 3/4 hrnku strouhaného sýra, 1/4 hrnku strouhaného sýra na posypání

Postup

  • Troubu nastavte na 190 stupňů Celsia.
  • V misce smíchejte všechny přísady, kromě sýra na posypání.
  • Připravte si formu na muffiny, vymazanou trochou oleje.
  • Do jednotlivých otvorů dávkujte bramborovo-špenátovou směs.
  • Vše posypeme zbylým sýrem.
  • Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 – 35 minut, dokud povrch košíčků není zlato-hnědý.

Nechte 10 – 15 minut vychladnout a můžete podávat.

Krémová polévka ze zbylé bramborové kaše

Ingredience

2 lžíce másla, ½ šálku nadrobno nasekané cibule, 1 šálek nakrájených žampionů, 450 ml vývaru – drůbežího nebo zeleninového, ½ lžičky soli, ½ lžičky sladké papriky, 2 šálky bramborové kaše, ½ šálku strouhaného sýra, 3 plátky slaniny, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce sladké smetany, 1 zelenou cibulku nakrájenou nadrobno

Postup

  • Slaninu nakrájejte nadrobno a opečte na pánvi do křupava.
  • Opečenou slaninu vyjměte z pánve, přidejte máslo a osmahněte cibulku.
  • Až bude cibulka opečená dozlatova, přidejte nakrájené žampiony a duste je, dokud nebudou měkké.
  • Přidejte vývar, sůl, papriku a vše přiveďte k varu.
  • Do vařící směsi postupně vmíchejte bramborovou kaši s metličkou tak, aby se netvořily hrudky.
  • Přidejte strouhaný sýr a nechte vařit na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí.
  • Nakonec do polévky vmíchejte opečenou slaninu, oba druhy smetany a nakrájenou zelenou cibulku.

Promíchejte, odstavte z plamene a můžete servírovat.

Bramboro-houbové karbanátky ze zbylé bramborové kaše

Ingredience

3 hrnky bramborové kaše, 3 lžíce hladké mouky, 50 g strouhaného sýra, 1 vajíčko, 1 cibule, 4 větší houby, 100 g hladké mouky (příp. strouhanky), sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Bramborovou kaši smíchejte s vajíčkem, sýrem a 3 lžícemi mouky.
  • Na pánvi rozpalte trochu oleje a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Když je cibule zlatavá, přidejte nakrájené houby a duste doměkka.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Z bramborové kaše formujeme placky, do kterých na střed pokládejte lžíci houbovo-cibulové náplně.
  • Z placek vytvarujte karbanátky s náplní uvnitř.
  • Obalte je v mouce nebo ve strouhance a smažte dozlatova.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.