Když se řekne čekanka, většina z nás, co se alespoň trochu orientuje v rostlinné říši, si představí světle modře kvetoucí bylinu rostoucí podél silnic. Patří do čeledi hvězdnicovitých (složnokvětých) a je známa i pod celou řadou Lidových názvů: pocestník, bylina svatého Petra, německá káva, čekanec, cikorka a další.

Čekanka však není jen tak nějaký plevel s modrým kvítkem. Tato bylina v sobě obsahuje spoustu látek, které z ní dělají bylinu léčivou. Jeden příklad za všechny: pokud z jakéhokoliv důvodu nesmíte přijímat kofein, vyzkoušejte místo kávy bez kofeinu „obyčejnou“ kávu z čekanky – cikorku. Naše babičky snídaly každý den, někdy jen tak samotnou, jindy s mlékem.

O čekance

Čekanka obecná (někdy také lékařská) patří mezi vytrvalé byliny. Může dorůstat až do výše jednoho metru.

  • Kořen – dlouhý, vřetenovitý, případně válcovitý. Po naříznutí z něj vytéká mléčná tekutina.
  • List – v prvním roce pouze přízemní listová růžice, druhý rok vyráží hranatá, lysá nebo štětinatě chlupatá, tenká, ale tuhá lodyha se střídavými, přisedlými, kopinatými listy se zubatým okrajem.
  • Květ – objevuje se od července do října. Bývá velký cca 4 cm a většinou má blankytně modrou barvu. Někdy se však květy barví dorůžova nebo do bíla.
  • Plod – žlutá až tmavě hnědá vejčitá nažka.

Na co čekanka čeká?

Pověst praví, že krásná dívka s nádhernýma blankytnýma očima stála u cesty a čekala na návrat milého z války. Čekala dlouho a dlouho, ale milý se nevracel. Její žal se rozhodly ukončit kouzelné víly dívku proměnily na čekanku. A tak u cesty v přestrojení za krásnou bylinku čeká dodnes.

Čekanka a historie

Historie praví, že

  • čekanka byla pro své léčivé účinky hojně využívána už ve starověkém Egyptě
  • objevuje se i v díle římského básníka a filozofa Horacia
  • v pozdějších dobách se její pražený kořen začal používat jako náhražka kávy
    • ve Francii za vlády Napoleona
    • v době světových válek
    • v době kávové krize v 70. letech min. století

Čekanka – léčivé účinky

Dnes je káva z čekankového kořene vnímá na jako jakási náhražka, jako něco méněcenného. To je ovšem zásadní chyba. Káva z čekanky – cikorka – je totiž velice lahodný nápoj, který při pravidelném pití vykazuje mnoho pozitivních účinku na organismus. Kořen čekanky totiž obsahuje zdraví prospěšné látky ze skupiny sacharidů, zejména inulin.

Inulin je zásobní rostlinný polysacharid. V kombinaci s dalšími fruktooligosacharidy vytváří rozpustnou vlákninu s výrazným probiotickým efektem a poskytuje tak významný ochranný účinek vůči procesům vedoucím ke vzniku rakoviny tlustého střeva.

Kromě toho inulin a fruktooligosacharidy:

  • omezují chuť k jídlu, řadí se mezi takzvané dietní vlákniny (jsou odolné vůči trávení a vstřebávání v tenkém střevě),
  • zefektivňují proces trávení,
  • zmírňují zácpu,
  • podílí se na zlepšení imunity a snížení alergických reakcí,
  • zmírňují bolestivost a kloubní ztuhlost,
  • velmi významně detoxikují játra.

Pěstované druhy čekanky

Kromě čekanky obecné se můžete setkat ještě s dalšími druhy čekanky. Objevují se i v našich obchodech. Až na ně někde narazíte, zkuste je vložit do košíku. Velmi významně totiž dokážou ovlivnit vaše zdraví. A které to jsou?

  • Salátová čekanka (listová) – podobá se salátu, má však tvrdší a mírně nahořklá listy. Obsahuje spoustu vitamínu C, je vhodná i na vaření a dušení. Nejčastěji se však připravuje jako salát se zálivkou.
  • Červená čekanka –  svůj původ má v Itálii. Má nízkou kalorickou hodnotu, takže je přímo předurčena pro redukční dietu. Nejčastěji se připravuje jako salát. Je ceněna zejména pro vysoký obsah betakarotenu, kyseliny listové, železa, fosforu, draslíku, zinku, vitamín B1 a samozřejmě vlákniny.

  • Bílá čekanka (tzv. bílé zlato) – v oblibě ji mají zejména Belgičané, Holanďané a Angličané. Obsahuje spoustu vitamíny skupiny B, vitamín C a z minerálních látek zejména draslík, fosfor a vápník. Salát z této čekanky přispívá k rychlé obnově sil při vyčerpání.

Čekanka – zdraví pro každého

Čaj a odvar z květu a kořene čekanky – preventivní a léčivý nápoj pro všechny. Čekanku si můžete nasbírat v přírodě (nesbírejte u cest!) a nasušit. Čekankový čaj lze koupit i v lékárně.