Take a fresh look at your lifestyle.

Buchta do jitrnic

Domácí jitrničky z čerstvých vařených surovin a pečlivě připraveného koření jsou neodmyslitelnou součástí domácí zabijačky. Pokud jste si tedy doposud mysleli, že jitrnice jsou kusy střeva nacpaného pouhým masem, mýlili jste se. I když mezi základní suroviny pro výrobu jitrnic patří:

  • tučné vepřové maso (především hlava), výřez, kůže  a plíce, dále játra (ta se dávají do jitrnic vždy syrová, na jemno umletá);
  • z koření pak česnek, sůl, majoránka, nové koření, zázvor, třený česnek a drcený hřebíček;

je zde ještě jedna neodmyslitelná ingredience – buchta do jitrnic.  Mnohde ji dnes nahrazují rohlíky či houskami, tedy bílým pečivem, a to je velká chyba. Buchta do jitrnic totiž tvoří podstatnou část hmoty každé jitrnice, a je proto prakticky nenahraditelná. Zajímá vás, jak se dělá?

Proč se dává buchta do jitrnic

Možná si teď říkáte, že když někdo zabije celé prase a masa má dost, proč by měl cpát do jitrnic jakousi buchtu. Kdybyste ale vyrobili jitrnice pouze z masa, byly by tak tučné, že by vám vlastně ani nechutnaly. Z úvodu je patrné, že moc libového masa se do jitrnic (jitrnicového prejtu) nedává. Pokud byste tedy do jitrnic nepřidali buchtu, v horším případě bílé pečivo,

  • které však nesmí obsahovat povrchovou sůl, mák ani jiná semínka;
  • nesmí být staré, plesnivé;
  • nesmí mít “cizí pachy”,

byly by jitrnice neuvěřitelně tučné. Buchta zabezpečí, že jitrnice budou výrazně chutnější. Pojme do sebe totiž značnou část tuku. Důležité je, že chuť samotných jitrnic nijak neovlivní.

Kdy je třeba upéct buchtu do jitrnic

Někdo říká, že buchtu do jitrnic stačí upéct den před zabijačkou. Zkušenější tvrdí, že buchta do jitrnic by měla být připravená nejméně tři až čtyři dny před zabijačkou. Pokud se chystáte vyrábět jitrnice, záleží pouze na vás, komu budete věřit. Já bych sázela na ty zkušenější.

Jak se dělá buchta do jitrnic

Na buchtu do jitrnic budete potřebovat:

polohrubou a hladkou mouku, vajíčka, kostku droždí, vodu, sůl a mléko na kvásek

(Kolik buchty budete péct, záleží na vás. Vždy je však třeba dodržet poměr polohrubé a hladké mouky v poměru 3 : 1. Pokud budete pracovat s kilem mouky, pak si vystačíte s jedním vejcem a jednou malou kostkou droždí.)

Buchta do jitrnic – postup

  1. Připravte si kvásek.
  2. Smíchejte kostku droždí s 200 ml vlažného mléka.
  3. Nechte teplé odstát cca 20 minut.
  4. Smíchejte polohrubou a hladkou mouku.
  5. Osolte (na kilo mouky přijde přibližně 1 malá lžička soli).
  6. K mouce přidejte vzniklý kvásek a vypracujte těsto.
  7. Těsto nalijte do pekáče vypláchnutého studenou vodou (můžete použít i pečící papír) a nechte ho cca hodinu kynout.
  8. Pečte při teplotě cca 160 až 200 stupňů Celsia – přibližně ¾ hodiny.
  9. Při pečení hlídejte barvu buchty – nenechte buchtu z hnědnout. Buchta do jitrnic musí zůstat světlá.
  10. Buchta do jitrnic bude hotová, když se bude lepit od krajů plechu. Pro jistotu můžete provést ještě kontrolu špejlí. Když ji do buchty zapíchnete, nebude se na ni lepit.
  11. Po upečení buchtu vyklopte z plechu, nechte zchládnout a vyschnout. Ničím ji nepřikrývejte.

Před zabijačkou buchtu nakrájejte, lehce pokapejte studenou vodou a rozdrobte na jemno. Zdůrazňuji – NA JEMNO! Pokud to neuděláte, mohou při plnění střívek vznikat problémy. Nehledě k tomu, že by vám velké kousky buchty v jitrnicích určitě nechutnaly.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.