Take a fresh look at your lifestyle.

Bramborové knedlíky z vařených brambor

Pokud se při přípravě bramborových knedlíků z vařených brambor přidržíte starých, osvědčených receptů, určitě neprohloupíte, ba naopak – vyrobíte bramborové knedlíky jedna báseň. Základem receptu na vynikající bramborové knedlíky z vařených brambor je dát tolik mouky a krupice, aby tvořily jednu třetinu váhy brambor. Poměr mouky a krupice si musíte vyzkoušet podle svého. Podle toho, zda si více pochutnáte na hladkých knedlících s převahou mouky, nebo kypřejších, s převahou  krupice. Můžete použít dvě třetiny brambor a jednu třetinu krupice, klidně ale také polovinu krupice a polovinu brambor. Jak tedy na bramborové knedlíky z vařených brambor??

Recept na bramborové knedlíky ze studených vařených brambor

Budete potřebovat:

1 kg vařených brambor, 300 g hrubé mouky, 30 g krupice (raději volte dětskou krupičku), jedno vejce, lžičku soli

Postup:

Den před tím, než se rozhodnete připravovat bramborové knedlíky, uvařte brambory ve slupce a nechte do druhého dne řádně vychladnout. Ideální je varný typ A, protože se nerozváří. Uvařené brambory můžete oloupat hned po uvaření a do lednice je uložit již bez slupky, nebo je oloupat vychlazené před vlastní přípravou bramborových knedlíků.

  • Připravte si vál nebo větší misku, případně můžete suroviny zpracovávat přímo na pracovní desce kuchyňské linky. Prostě, jak jste zvyklí.
  • Studené brambory nastrouhejte. Polovinu můžete nastrouhat nahrubo, polovinu na jemno.
  • Přidejte mouku s krupicí a sůl.
  • Udělejte důlek, do něj rozbijte vejce a začněte těsto zpracovávat nejprve nožem, potom rukama.
  • Mějte na paměti, že bramborové těsto stáním řídne, proto jakmile ho zpracujete, ihned dělejte buď malé kulaté knedlíky, nebo podlouhlé šišky.
  • Připravené knedlíky vařte v prudce vroucí osolené vodě.
  • Jakmile knedlíky do vody vhodíte, ihned je vařečkou nazdvihněte ode dna, aby nepřisedly.
  • Podle velikosti vařte knedlíky 15 až 20 minut.
  • Uvařené knedlíky naberte na děrovanou naběračku a nechte nad hrncem minutku okapat.
  • Knedlíky pokládejte na nahřáté talíře. Kulaté knedlíky natrhněte vidličkou, šišky krájejte nožem, ještě lépe nití, kterou uchopíte mezi palce a ukazováčky obou rukou.
  • Bramborové knedlíky můžete vylepšit osmaženými kostičkami housky, kterou můžete do knedlíků přidat před zavářením. Budete k tomu potřebovat dva až tři rohlíky.

Bramborové knedlíky se výborně hodí k vepřové pečínce, uzenému masu i ke guláši. Výborně chutnají se zelím. Pokud je omastíte sádlem, posypete škvarky nebo rozpálenou slaninou, můžete je klidně podávat jako samostatné jídlo. Z tohoto bramborového těsta můžete udělat také knedlíky plněné masem.

Bramborové knedlíky z horkých vařených brambor

Budete potřebovat:

800 g horkých brambor, 400 g krupice, 10 g sádla, slaniny nebo másla, jedno až dvě vejce nebo jen žloutky, půl lžíce soli

Postup:

  • Na vál, do větší mísy nebo na pracovní desku kuchyňské linky nasypte krupici a do ní protlačte horké brambory.
  • Přidejte vejce, sůl a vše zpracujte v těsto.
  • Do těsta můžete přidat i osmažené kostičky housky.
  • Tentokrát dělejte menší kulaté knedlíky. Vařte je asi 15 minut.
  • Uvařené bramborové knedlíky z horkých brambor vyjměte z vody, roztrhněte vidličkou.

Omaštěné  máslem, sádlem nebo slaninou a podávejte tyto bramborové knedlíky se zelím a masem, pouze se zelím nebo jen tak.

Z bramborového těsta z horkých brambor jsou skvělé i knedlíky plněné ovocem, tedy ovocné knedlíky.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.