Take a fresh look at your lifestyle.

Avokádo – pěstování z pecky

Avokádo sice není neznámé, ale pravděpodobně se ve vašem nákupním seznamu běžně nenachází. Avokádo je plod – hruškovce přelahodného (Persea americana), který pochází z Jižní a Střední Ameriky. Archeologové se domnívají, že se tam hruškovec pěstoval už před 9 000 lety. K významnějšímu rozšíření došlo až v 15. století, ale nebyl to žádný „boom“. A v Evropě se avokádo dostávalo do povědomí poměrně pomalu.

Hruškovec přelahodný

Hruškovec přelahodný je stálezelený velkolistý strom (až 20 m) nebo keř, který se u nás dá pěstovat pouze jako kbelíková rostlina. Vyniká především tmavozelenými kožovitými, až 30 centimetrů dlouhými listy. Květy a plody u hrnkových rostlin neočekávejte – poměry oplodňování jsou poměrně komplikované.

Plod hruškovce přelahodného – avokádo

  • Avokádo má hruškovitý, oválný či kulatý tvar a je 7 až 20 cm dlouhé.
  • Zralý plod váží od 100 g až do 1 kg, zvenku má tmavozelenou až černou barvu, uvnitř je měkký a světle žlutý. Jeho dužina se dobře roztírá.
  • Uvnitř avokáda je tvrdé kulaté semeno – pecka, o velikosti 3 až 5 cm – ke které se dnes ještě vrátíme!!
  • Běžná roční sklizeň z jednoho stromu (pěstovaného v tropech a subtropech!) je kolem 120 avokád.

Kdy je avokádo nejlepší, jak chutná, co obsahuje

  1. Avokádo je nejlepší mírně měkké, do “akorát” zralého plodu by se vám měly trošku zabořit prsty. Pokud najdete na pultech jen tvrdé avokádo, nechte ho doma dva až čtyři dny odležet. Jestli se vám však do avokáda zaboří prsty hlouběji, než by bylo vhodné, měli byste ho zkonzumovat co nejdříve, protože se velmi rychle kazí.
  2. Avokádo chutná velmi zajímavě : není ani vysloveně sladké, ani kyselé, ani trpké …, chutná tak nějak máslově.
  3. Avokádo je bohaté na bílkoviny, vitamíny A, B1, B2, B6, C i E. Obsahuje železo, vápník, fosfor a draslík. Plod rovněž obsahuje 20 – 30% tuků. Naštěstí jsou zastoupeny ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

Doporučuje se proto při kardiovaskulárních onemocněních a problémech s nervovou soustavou. Toto máslové ovoce navíc zlepšuje paměť.

Jak na avokádo

Avokádo dobře umyjte a překrojte napůl. Vyndejte pecku a dužinu vydlabejte lžící. (Když ji pokropíte citrónovou šťávou, nezhnědne.) Pusťte se do výroby pomazánek, pudinků a dalších dobrůtek. Hlavně prosím SEMENO (pecku) NEVYHAZUJTE(!), protože teď to teprve přijde!

Avokádo (hruškovec přelahodný) – pěstování z pecky

Pěstování avokáda (hruškovce) ze semene je tak jednoduché, že to zvládne opravdu doslova každý. Existuje dokonce několik způsobů, jak na to. Záleží na tom, zda chcete růst kořínků pozorovat, nebo si počkat až na vyklíčení rostlinky.

  1. Pecku ze zakoupeného avokáda vyloupněte tak, abyste ji nepoškodili. Chcete-li pozorovat, jak začne vytvářet kořenový systém, ponořte její oblejší část do vody do průsvitné nádoby (sklenice) a ostřejší část nechte suchou. (Klidně pecku můžete propíchnout ve třech bodech párátky či špejlemi, aby vám ve sklenici “seděla” tak akorát.) Pravidelně vyměňujte vodu, aby nezačalo semínko zahnívat či plesnivět. Po 4 – 8 týdnech začnou vykukovat kořínky i výhonek. Někdy to však může trvat i mnohem déle – buďte proto trpěliví.
  2. Semeno můžete zasadit rovnou do substrátu (čím dříve to po jeho vyjmutí z plodu uděláte, tím lépe), který by měl být výživný, propustný a měli byste jej udržovat teplý a vlhký. To jsou optimální podmínky, v nichž by vám mělo avokádo vyklíčit.

 

 

 

  • Semeno zapíchněte asi do 3/4 tupým koncem směrem dolů.
  • Pokud jsou oba konce kulaté, položte ho naležato na povrch zeminy a zasaďte až poté, kdy se objeví klíčící výhonek.
  • Během klíčení a růstu je třeba dodržovat stejnou vlhkost a teplotu.
  • Nejrychleji klíčí avokádo při vyšší teplotě – okolo 25 ° C. Teď v zimě je pro jeho zakořenění vhodná doba – umístěte květináč na parapet nad radiátor, který bude substrát prohřívat. Nezapomeňte zalévat.

Už na jaře budete moci avokádo seříznout, aby začalo vytvářet korunku. Hruškovec snáší řez velmi dobře, takže si budete moci mladý stromek systematicky tvarovat. Díky pravidelnému řezu dokáže tento stálezelený strom vytvořit pěknou korunku.

V létě si hruškovec potrpí na světlé až slunné stanoviště – ovšem bez pražící ho slunce přes poledne. Pro přezimování si žádá světlé a chladné místo s teplotou od 12 °C do 15 °C. Vzhledem k jeho citlivosti na chlad se doporučuje zimovat ho již koncem srpna.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.