Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Zelenina

Nemoci paprik

Mezi nemoci paprik se řadí padání klíčních rostlin (Pythium debaryanum), hnědá skvrnitost paprik (Alternaria capsici), vadnutí (Fusarium oxysporum), mokrá hniloba (Bacillus capsici), bakteriální vadnutí (Pseudomonas solanaceacrum), plíseň…

Nemoci rajčat

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, a proto je můžeme najít téměř v každé zeleninové zahradě. Právě teď si však na nich pochutnávají nejen jejich pěstitelé, ale i různí škůdci a různé  choroby. Nemoci rajčat dokážou velmi…

Perila křovitá – pěstování

Ve spojení s pěstováním rostlin se čím dál častěji objevuje pojem greens. Jedná se o listovou zeleninu, která nepoužívá k přípravě teplých a studených pokrmů, jako například zelí, ale zejména k dochucování zeleninových salátů. Greens se…

Ledový salát – pěstování

Ledový salát má původ má ve Spojených Státech, kde byl vyšlechtěn ze salátu hlávkového. Důvod k tomuto šlechtění byl prostý - hlávkový salát má tendenci vybíhat do květu, zejména v teplejších oblastech. Ledový salát naopak vybíhání do květu…

Vyvýšené záhony pro pěstování zeleniny

Klasický způsob pěstování zeleniny a okrasných rostlin, tedy pěstování ve volné půdě, určitě dobře znáte. Svou zahrádku opečováváte a pečlivě udržujete své záhonky - ryjete, okopáváte (samozřejmě v předklonu), odplevelujete, bojujete se…

Mangold – pěstování

Pokud hledáte na svou zahrádku zeleninu, kterou budete moci konzumovat syrovou, tepelně upravenou, připravenou jako špenát, chřest nebo třeba jako součást lahodného smoothie, rozhodněte se pro mangold. A dokonce jej můžete sklízet…

Pěstování chřestu

Chřest je zelenina, která je u nás málo známá. Lidé totiž pořádně nevědí, jak chřest připravovat a stále ho považují spíše za luxusnější potravinu. Je opravdu škoda, že o chřest není mezi lidmi tak velký zájem, jak by si zasloužil. Pokuste…

Růžičková kapusta – pěstování

Růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera) je typická zimní zelenina s vysokým obsahem vitamínu C a dalších nepostradatelných vitamínů a minerálů. Je nejmladším zástupcem košťálovin. Jako jedna z mála zelenin je velice…

Cuketa – pěstování

Druhy rodu Curcubita - TYKEV - z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) pocházejí z Ameriky. Po objevení Ameriky Kolumbem se dostaly do Evropy. Z mnoha druhů rodu tykev se u nás pěstují jako zelenina dvě: tykev obecná (Cucurbita pepo), které se…

Kadeřávek – pěstování

Kadeřávek (Brassica oleracea) je dvouletá rostlina, která vystupuje buď ve formě silně zkadeřené, tedy pravý kadeřávek, nebo hladkolisté, která se označuje jako listové zelí. Hladkolistá forma se u nás nepěstuje, ale je oblíbenou špenátovou…