Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Domácí výroba

Natto

Vláknitý, lepkavý, mazlavý a hutný zkvašený sójový pokrm - tak přesně bychom mohli charakterizovat natto. Je ceněno především pro vysokou nutriční hodnotu (vysoký obsah vitaminu K2) a příznivé bakteriální účinky, za nimiž stojí enzym…

Výroba kimči

Korejci mají rádi pikantní pochoutky, nejvíce možná kimči. Mnozí z nich si plnohodnotné jídlo bez kimči nedokážou vůbec představit. Co to ale kimči vlastně je? Kimči je druh kvašené (nakládané) zeleniny. Podobnou si dnes připravují lidé na…

Jelito

Domácí zabijačka bývala kdysi významnou událostí každé venkovské rodiny. I když v menší míře - dodnes se se zabijačkou na vesnici setkáváme. Prasátko, které je k tomuto účelu chované, se krmí pokud možno co do nejvyšší váhy, aby se dosáhlo…

Jak připravit pickles

Pokud si chcete levně vytvořit zeleninovou přílohu plnou vitamínů a minerálů, která posílí vaši krev a trávení, vrhněte se do přípravy pickles. Označuje zeleninu kvašenou pomocí bakterií mléčného kvašení. Tento proces konzervace zeleniny je…

Domácí podmáslí

Pravé podmáslí je vzniká jako odpadní látka při výrobě másla. To nezní zrovna lákavě, viďte? Tento "odpad" mírně nakyslé chuti však obsahuje velké množství hodnotných bílkovin, z nichž naše tělo dokáže zpracovat až 85 %. A také cenné…

Výroba domácí brynzy

Brynza je měkký, míchaný solený ovčí sýr, který se vyrábí z hrudkového ovčího sýra. V minulosti byla srovnávána s italským měkkým sýrem nažloutlé barvy jménem Stracchino. Brynza obsahuje 650 - 700 mg vápníku ve 100 g. V roce 2008 byla…

Těsto na vafle do vaflovače

Těsto na vafle se velmi podobá těstu na palačinky, jen musí být trochu hustší. Nutný je přídavek rozpuštěného margarínu (másla, oleje - prostě tuku) a trocha prášku do pečiva. Protože bych vám dnes ráda představila i zdravé varianty těsta…

Jak ušlehat šlehačku

Představte si rychle běžícího a bujně poskakujícího koně, který nese na zádech nádobu se smetanou. Jak se tak natřásá, ze smetany se stane jemná nadýchaná hmota - šlehačka. Právě tak jedna z legend popisuje vznik šlehačky. Legendy jsou zde…

Utopenci – nejlepší recept co znáte

Znáte utopence? Tedy nemám na mysli ty, ke kterým je třeba volat záchranku. V našem případě se žádné pumpování vody konat nebude. Mám na mysli pochoutku, kterou nejen ráda dělám, ale také ráda jím. Někteří ji považují za chlapský pamlsek,…