Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Podomácku

Domácí uzení špeku

Říká se, že nezdravá jídla jsou nejchutnější. Asi na tom něco bude. Vždyť kdo by neměl rád lahodně vyuzené klobásky, božskou slaninu, kouřem vonící žebra a šrůtky masa! Na domácí zabijačce se jich vyrobí dost, ale pokud nemáte ve dvoře…

Jak uchovat mák

Nejdříve zpestří zahrady a pole nádhernými květy, potom talíře úžasnými dobrotami. V mnoha zemích je pěstování máku zakázáno kvůli opiu, které obsahují ještě nedozrálé makovice. U nás je jeho pěstování zcela běžné. Věděli jste o tom, že mák…

Jak zavařit jablečný mošt

Připravte a zavařte si jablečný mošt plný antioxidantů, a navíc v BIO kvalitě. Je to jednodušší, než si myslíte - základem úspěchu jsou vhodná jablka, dobré technické vybavení a dodržení správného postupu. Absolutní podmínkou je dodržet…

Konzervace kopru

Kopr vonný se odedávna pěstuje v zahradách, nejlépe postupným výsevem. Jako ostatní aromatické rostliny je vhodný do smíšených kultur, protože dokáže odpuzovat mnohé škůdce. V žádném případě to však neplatí o mšicích. Pro ty je kopr naopak…

Jak naložit krouhané zelí

Proč je dobré jíst nakládané zelí? Protože je to naprosto dokonalá potravina, navíc doslova nabitá zdravou energií. Pro současné zimní plískanice, kdy na nás útočí chřipky, virózy, rýmy, kašle a další respirační choroby, je pravidelná…

Hráškový krém z mraženého hrášku

Jaro je zatím v nedohlednu. Možná právě proto vám čas od času přijde chuť na něco lehkého, zeleného, prostě jarního. A protože na první lupení si budeme muset ještě dlouho počkat, co třeba nahradit čas od času hutnou zimní polévku lehkým…

Jak sušit mátu

Kdo by neznal vůní máty! Je naprosto nezaměnitelná, stejně jako chuť  této bylinky - nasládlá a svěží, chladivá a přitom zahřívající. Máta dokáže svou osvěžující chutí oživit různé ovocné a mléčné koktejly, zmrzlinu i sorbety. Hodí se do…

Jak sušit rakytník

Jen málo rostlin má tak široké použití, jako právě rakytník. Odolává zasolení, proto je vhodný do městské výsadby, k silnicím a dálnicím. Na svých kořenech dokáže díky bakteriálním hlízkám vázat vzdušný dusík. Exotický habitus…

Zpracování rakytníku

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je keř s oranžovými plody, z nichž lze vyrobit sirup, šťávu, kompot, marmeládu nebo džem. Pochází z Asie. Vzhledem k tomu, že je tento keř odolný vůči mrazu, bez problémů se dá pěstovat i u nás.…

Mražení hub

Houby je možno sušit, zavařovat, ale i mrazit. Mražené houby si dokáží zachovat vše, co má správná houba mít, ale ...! Pokud tedy máte v mrazničce dost místa, můžeme se do správného postupu mražení hub pustit. Jak uchovat houby na zimu…