Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Podomácku

Bramborové knedlíky z vařených brambor

Pokud se při přípravě bramborových knedlíků z vařených brambor přidržíte starých, osvědčených receptů, určitě neprohloupíte, ba naopak - vyrobíte bramborové knedlíky jedna báseň. Základem receptu na vynikající bramborové knedlíky z vařených…

Domácí česneková pasta – postup výroby

Mít zeleninovou zahrádku a nepěstovat na ní česnek, to snad ani není možné. Nejlepší je, pokud k tomu máte vhodné podmínky, uchovávat česnek v původní syrové podobě. Pokud si však vypěstujete větší množství podzimního česneku, je dobré ho…

Tempeh

Na konzumaci sóji jako takové panují nejednoznačné názory. Tak například fytáty, které sója obsahuje, snižují vstřebávání minerálů. Goitrogeny neboli strumigeny zase při dlouhodobém užívání mohou zhoršovat funkci štítné žlázy.…

Dobré nanukové řezy – recept

Nanukovými řezy se internet jenom hemží. Existuje totiž spousta receptů, které jsou si sice podobné jako vejce vejci, ale nějakou tu odlišnost mezi nimi vždy najdete. Hospodyňky jsou totiž pyšné na to, když každý svůj kulinářský výtvor,…

Co se zbylou bramborovou kaší

Když jsem byla malá, bramborovou kaši jsem nadevše milovala. Moje děti a vnuci lásku k bramborové kaši zdědili také, a tak ji občas dělávám i já - stejně, jako moje máma kdysi nám. Nic totiž člověka nepotěší víc, než domácí stolovníci,…

Bosáky od babičky

Samotný název - bosáky (klouzáky, drbanci, drbáky, vejmrdy) neboli chlupaté knedlíky - nezní příliš lákavě. Pravdou je, že pokud tuto naši tradiční pochoutku neznáte, mohli byste si představit cokoliv, jen ne chutně vypadající jídlo. To…

Kulajda od babičky

Některé polévky jsou tak vydatné, že je hravě můžeme považovat za hlavní chod. Mezi ně patří i kulajda, která zasytí, přitom potěší žaludek a navíc provoní celý byt. Pravá jihočeská kulajda, jakou vařívala i babička mého muže, musí být…

Natto

Vláknitý, lepkavý, mazlavý a hutný zkvašený sójový pokrm - tak přesně bychom mohli charakterizovat natto. Je ceněno především pro vysokou nutriční hodnotu (vysoký obsah vitaminu K2) a příznivé bakteriální účinky, za nimiž stojí enzym…

Výroba kimči

Korejci mají rádi pikantní pochoutky, nejvíce možná kimči. Mnozí z nich si plnohodnotné jídlo bez kimči nedokážou vůbec představit. Co to ale kimči vlastně je? Kimči je druh kvašené (nakládané) zeleniny. Podobnou si dnes připravují lidé na…

Co se starým chlebem

Už naši prarodiče říkávali, že na chleba se těžko vydělává. Pečivo, které nechybí v žádné české domácnosti, se stalo součástí našeho každodenního stolování a jakýmsi národním symbolem. Dodnes je dobrým zvykem, vítat chlebem a solí i hosty…